1. Ana Sayfa
  2. İncelemeler
Trendlerdeki Yazı

Depreme Dayanıklılık Testi Nedir? Nasıl Yapılır? Nereye Başvurulur?

"Deprem Bina dayanıklılık testi nereden yapılır?, nasıl yapılır?, nereye başvuru yapılır?" sorusunun cevabı arama motorlarında araştırılmaya başlandı.

Depreme Dayanıklılık Testi Nedir? Nasıl Yapılır? Nereye Başvurulur?
0

Deprem Bina dayanıklılık testi nereden yapılır?, nasıl yapılır?, nereye başvuru yapılır?” sorusunun cevabı arama motorlarında araştırılmaya başlandı.

Türkiye’yi derinden etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki güçlü depremlerin ardından vatandaşlar oturdukları binanın dayanıklılığı konusunda araştırmaya başladı. Ülke olarak deprem kuşağında bulunan ülkemizin büyük bir bölümü yaşanan sarsıntılardan etkilendi.Peki, deprem dayanıklılık testi nereden yapılır?, nasıl yapılır? Oturduğunuz ev depreme ne kadar dayanıklı?
İşte, depremlere karşı bina dayanıklılık testi için ayrıntılar…

Binaların deprem sağlamlık testi nereden yapılır, nasıl yapılır?, nereye başvuru yapılır?Yaşanan büyük ve şiddetli depremlerin ardından oturduğunuz bina sağlam mı sorusu tüm Türkiye’de yankı uyandırdı.

Peki, bina sağlamlık testi nereden, nasıl yapılır?

Binalar için deprem sağlamlık testinin yapılması için bireylerin başvurularda bulunması gerekiyor. Türkiye de il fark etmeksizin bulunduğunuz ilde bina sağlamlık testini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’nden talep edebiliyorsunuz.

Ayrıca bulunduğunuz ile ait belediyelere de başvuru da bulunabilirsiniz. Ayrıca bazı özel şirketlere de başvurarak da bina deprem dayanıklılık testinizi yaptırmanız mümkün. Başvurulan kurumlar genellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilen şirketlere yönlendirmelerde bulunuyor. 

Bina depreme dayanıklılık testi nasıl yapılıyor?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ‘Bina Sağlamlık Tespiti’ projesinin detaylarına göre bina dayanıklılık tespiti de şu şekilde yapılıyor:

• Öncelikle bina deprem dayanıklılık tespiti için başvuruda bulunmanız gerekiyor. Bir binanın depreme karşı test edilebilmesi için tek bir kişinin müracaat etmesi yeterli oluyor, bu konuda çoğunluk aranmıyor. Ayrıca bina deprem dayanıklılık tespitinin de ücretsiz yapıldığı bilgisi de bulunuyor. 

• Hızlı Tarama adı verilen yöntem ile öncelikle yapılan işlem için ayrıntılı bilgiler toplanıyor. Daha sonra tarama verileri ile değerlendirmelerde bulunuluyor. 

• Kolon-kiriş ve kat ölçüleri alınarak kat planları çıkartılıyor. 

• İnceleme sırasında binanın yüksekliği, binanın alanı, kolon ve perde ölçüleri alınıyor. Bazı istisnai durumlarda ise sıva tabakası kaldırılarak beton çekici ile beton sertliği ölçümü yapılıyor. Gereken durumlarda kolonda sıyırma yapılarak donatı çapı ve korozyon miktarı daölçülüyor. 

• Daha sonra elde edilen algoritma ile analiz edilerek her bina için deprem güvenlik oranı belirleniyor. 

• Değerlendirme sonucunda da ise başvuru sahibine bilgilendirmelerde bulunuluyor.

Bina sağlamlık testi raporu alınırken nelere dikkat edilmelidir?

Bina deprem sağlamlık testi raporunu yetkililerden kolayca alınabilecek bir rapor kağıdı olarak düşünmemek gerekiyor. Bu noktada en önemli nokta ise içerisinde yaşanılan binaların güvenli olması oluyor elbette. Binalarımızın depreme güvenli olup olmadığını öğrenmek için de detaylı bir inceleme yapılması gerekiyor. İnceleme yapacak şirketin ve ekibin alanında uzman kişiler olması çok önemli.

Bu konuda uzman olmayan kişiler tarafından alınan raporlar gerçekleri yansıtmayabilir. Bu durum da olası büyük bir depremde can ve mal kaybına neden olur. Raporları hazırlayacak kişilerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı Denetim ve Proje Denetçisi belgesi sahibi olup olmadığını kontrol edilmelidir. Bu noktada güvenilir kurum ve kuruluşlar tercih edilmelidir.

İlginizi Çekebilir
IMG_1679417095283

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

SanalTus.Com Administrator

Yorum Yap