Gezeravcı, Türkiye’nin Uzay, Havacılık ve Savunma Sanayisine Katkıda Bulunacak
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) gerçekleştirdiği deneylerle adından söz ettiren Gezeravcı, bugün hayata geçirdiği 10. deneyi olan “UYNA” ile uzay, havacılık ve savunma sanayisi için önemli bir katkı sağlıyor. TÜBİTAK MAM’dan Ömür Can Odabaş’ın proje yöneticisi olduğu deney, yüksek sıcaklıklara dayanıklı, yüksek mukavemetli alaşımların üretimi üzerine odaklanıyor. KIBO modülündeki ELF kullanılarak gerçekleştirilecek deneyde, termofiziksel ve kristal büyümesi gibi özellikler üzerinde yerçekimsiz ortamın etkileri araştırılacak.
Gezeravcı, ISS’de Toplamda 9 Deney Gerçekleştirdi
Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaştığı günden bu yana 9 deney gerçekleştirdi. En son olarak “MESSAGE” deneyi ile yer çekimsiz ortamdan etkilenen genlerin bağışıklık sistemiyle ilişkisini araştırdı. Ayrıca, “PRANET” ve “gMetal” deneyleri ile uzay araçlarının itki sistemlerinin verimliliğini artırmayı hedefledi. Aynı zamanda “EXTREMOPHYTE” deneyiyle Tuz Gölü’nde yetişen endemik bir bitkinin uzay ortamına karşı verdiği tepkileri inceledi.
Gelecekte Uzayda Yaşam İçin Yeni Bitkiler ve Teknolojiler Üretiliyor
Gezeravcı’nın gerçekleştirdiği deneyler arasında, uzayda yaşayan insanların ihtiyaçlarını karşılayacak besinlerin geliştirilmesini hedefleyen “CRISPR-GEM” ve mikroalglerin uzayda yaşam destek sistemlerinde kullanılabilirliğini araştıran “UzMAn” deneylerine de yer veriliyor. Ayrıca, “ALGALSPACE” deneyiyle alglerin çeşitli amaçlar için kullanım potansiyeli inceleniyor. “VOKALKORD” deneyi ise düşük yer çekimsizliğin yol açtığı rahatsızlıkların ses frekanslarıyla tanımlanmasını sağlamayı amaçlıyor. Son olarak “OKSİJEN SATURASYONU” deneyiyle havanın oksijen seviyesi hesaplanarak düşük yer çekimi kaynaklı farklılıklar ve rahatsızlıklar tespit edilmeye çalışılıyor.