NASA’nın 2004 yılında yörüngeye yerleştirdiği ve Dünya’ya düşme tehlikesi bulunan Swift Gözlemevi’ne müdahale etmek amacıyla Katalyst Space Technologies’e ait Link uzay aracı yörüngeye fırlatıldı. Marshall Adaları’ndan kalkan Link, yaklaşık bir ay içinde Swift’e ulaşarak yörüngesini yükseltmeyi hedefliyor.
Güneş fırtınaları nedeniyle beklenenden daha hızlı alçalan Swift Gözlemevi’nin yörüngesini korumak için Link uzay aracı görevlendirildi. NASA, Link’in Swift’i yakalayarak yörüngesini yaklaşık 240 kilometre yukarı taşımasını planlıyor. Bu operasyonun, 1,4 ton ağırlığındaki teleskobun Dünya atmosferine kontrolsüz girişini engellemesi amaçlanıyor.
Swift Gözlemevi’nin yörüngesinin mümkün olduğunca uzun süre korunabilmesi için bilimsel gözlemler şimdilik askıya alındı. Teleskobun, Link uzay aracının müdahalesinin ardından eylül ayına kadar yeniden faaliyete geçmesi öngörülüyor. Swift, şu anda Dünya’nın 360 kilometre üzerinde yörüngede bulunuyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]