İçindekiler
Elektronik, Optik ve Elektro-optik Aygıtların Kalibrasyonu İçin Çip Üretimi
Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Teknotıp şirketi işbirliğiyle Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (BİTAM) yeni bir proje başlatıldı. Bu proje, elektronik, optik ve elektro-optik aygıtların kalibrasyonu ölçümünde kullanılan çip üretimini hedefliyor.
Saç Teli Kalınlığında Çip, Ölçüm Cihazlarının Performansını Artırıyor
Üretilen çip, saç telinin 10’da 1’i kalınlığındaki malzemeden yapılmıştır ve laboratuvarda kullanılan ölçüm cihazlarının doğru, güvenli ve sağlıklı ölçüm yapmasını sağlamaktadır. Bu çip, nanometrik boyutta malzemelerin kullanıldığı ileri teknoloji AR-GE ve üretim çalışmalarında kullanılmaktadır.
Uluslararası İlgi ve Talep
BİTAM Müdür Yardımcısı ve projenin yürütücüsü Doç. Dr. Yasin Ramazan Eker, çipin uluslararası firmalar tarafından ilgi gördüğünü belirtti. Özellikle Hollanda’dan bir firma ve analiz cihazı üreten bir Hollandalı firma tarafından talep edilen çip, yavaş yavaş piyasada adını duyurmaktadır. Ürünün marka ve patentinin yapıldıktan sonra daha yüksek değerlerle satışa sunulabileceği ifade edilmektedir.
Kalibrasyon ve Ticarileşme
Proje araştırmacılarından Prof. Dr. Oğuz Doğan, laboratuvarda kullanılan cihazların ölçüm kabiliyetinin önemine vurgu yaparak, çipin kalibrasyon sürecinde büyük bir rol oynadığını söyledi. Çip, Türkiye’de üretilmeyen bir ürün olduğu için önemli bir katma değer sağlamaktadır. Firma yöneticisi Arda Mungan ise çipin değerinden bahsederek ABD, Almanya ve Hollanda gibi yarı iletken sektöründe adı duyulan firmaların olduğu pazarlara odaklanacaklarını belirtti.