İçindekiler
Türkiye’nin Eğitim Sistemi Değerlendirildi
Türk Eğitim Derneği (TED) bünyesinde faaliyet gösteren düşünce kuruluşu TEDMEM, OECD’nin “Bir Bakışta Eğitim” raporundan Türkiye için önemli verileri derledi.
Öne Çıkan Verilere Göre Türkiye’de Eğitim Durumu
TEDMEM’in açıklamasına göre, Türkiye’de geçen yıl itibarıyla 25-64 yaş aralığındaki yetişkinlerin yarısından fazlasının lise mezunu olduğu görüldü. Ancak 25-34 yaş aralığındaki genç yetişkinler arasında lise mezunu olmayanların oranı dikkat çekici bir şekilde yüksek.
Eğitimsizlik ve İstihdam Sorunu
2016’da lise mezunu olmayanların oranı %45 iken, bu oran 2023’te %30’a geriledi. Ülkede en az bir üniversite mezunu ebeveyni olan yetişkinlerin oranı oldukça yüksekken, her iki ebeveyni lise mezunu olmayanların üniversite mezunu olma oranı oldukça düşük.
Genç Nüfus ve Eğitimdeki Eşitsizlikler
Türkiye’de 18-24 yaş aralığındaki gençlerin üçte biri ne eğitimde ne de istihdamda bulunuyor. Bu oran OECD ülkeleri ortalamasının oldukça üzerinde. Özellikle kadınların eğitimde ve istihdamda yer alamama oranları erkeklerden daha yüksek.
Okullaşma Oranları ve Harcama Durumu
Ülkede 3-5 yaş aralığındaki çocukların okul öncesi eğitime katılım oranı artarken, ilköğretimden yükseköğretime kadar yapılan yıllık harcama miktarı OECD ülkeleri ortalamasının oldukça altında. Türkiye’de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ise ilkokuldan liseye doğru azalmakta.
Özetle
TEDMEM’in raporuna göre, Türkiye’de eğitimde önemli gelişmeler yaşanmakta ancak eşitsizlikler ve genç nüfusun eğitimde istenilen seviyede olmaması gibi sorunlar da bulunmaktadır. Bu veriler, Türkiye’nin eğitim sisteminin daha fazla iyileştirme ve desteklenmeye ihtiyaç duyduğunu göstermektedir.