Araştırmacılar, akıllı telefon ses teknolojisi ile yapay zekayı bir araya getirerek, sadece 6 ila 10 saniyelik bir ses kaydı ile tip 2 diyabet teşhisi koyabilen yeni bir yöntem geliştirdiler. Klick Labs’tan yazılım çözümleri üzerine çalışan araştırmacılar, bu yöntemi kullanarak tip 2 diyabeti tespit etmek için ses kaydı alınan 267 kişi üzerinde çalıştılar. Katılımcılardan günlük 6 kez 6 ila 10 saniyelik ses kayıtları yapmaları tambet istendi ve bu kayıtlar, katılımcıların boy, kilo, cinsiyet, yaş ve temel sağlık bilgileri ile birleştirildi.
Araştırmacılar, 18.000’den fazla ses kaydını inceleyerek tip 2 diyabet hastalarını diğerlerinden ayırmak için 14 farklı ses özelliğini analiz ettiler. İnsan kulağının algılayamayacağı özel ses özelliklerini değerlendiren araştırmacılar, bu seslerin tip 2 diyabetin ses değişikliklerine neden olduğunu tespit etti.
Yapay zeka modeli, doğru teşhis oranını kadınlarda yüzde 89, erkeklerde yüzde 86 tambet giriş olarak ölçtü. Bu sonuçlar, tip 2 diyabet taraması için hızlı ve etkili bir yöntemin potansiyelini gösteriyor.
Araştırmanın başyazarı Jaycee Kaufman, çalışmanın tip 2 diyabeti olan ve olmayan bireyler arasındaki ses farklarını vurguladığını ve diyabet taramasını geliştirme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Geleneksel tarama yöntemlerinin zaman alıcı ve maliyetli olduğunu vurgulayan Kaufmann, “Ses teknolojisi, bu engelleri tamamen ortadan kaldıracak potansiyele sahip.” dedi.
Klick Labs Başkan Yardımcısı ve çalışmanın baş araştırmacısı Yan Fossat da yeni yöntemin diyabet taramalarını daha erişilebilir hale getirme potansiyeli taşıdığını vurguladı.
Uluslararası Diyabet Federasyonu’na göre, yaklaşık 240 milyon kişi diyabetli olmasına rağmen bu hastalığı fark etmiyor ve vakaların yaklaşık yüzde 90’ı tip 2 diyabet olarak tanımlanıyor.
Araştırmanın sonuçları “Mayo Clinic Proceedings” adlı bilimsel dergide yayımlandı.