İçindekiler
Yapay Zeka’nın Enerji Tüketimi Çevre İçin Soru İşaretleri Oluşturuyor
Yapay zeka, çevre konularında da kullanılmaya başlanırken, bu teknolojinin enerji tüketimi endişe yaratıyor. ABD Çevre Koruma Ajansı’na göre, yapay zekanın arama motorlarına entegrasyonuyla birlikte enerji tüketimi beş kat arttı. Massachusetts Amherst Üniversitesi akademisyenlerinin yaptığı bir araştırmaya göre, yeni bir dil modelini çalıştırmak için kullanılan bir yapay zeka modeli 320 ton karbondioksit salımına neden oluyor ve bu miktar, beş otomobilin kullanım ömrü boyunca saldıkları karbondioksit miktarına eşdeğer bulunuyor.
Yapay Zeka Çevre Teknolojilerine Katkı Sağlayabilir
İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Berk Üstündağ, yapay zekanın çevre teknolojilerine önemli katkılar sunabileceğini belirtiyor. Üstündağ’a göre, yapay zeka su kaynaklarının daha verimli kullanılmasına ve karbon ayak izinin düşürülmesine yardımcı olabilir. Yapay zeka arıtma teknolojileri ve hava kalitesi gibi konularda noktasal ölçümlere olanak sağlar ve dijitalleşme ile birlikte yeni nesil yapay zekaya evrilerek Türkiye’nin ulusal ve uluslararası karbon salımını azaltmasına yardımcı olabilir.
Yapay Zeka’nın Enerji Tüketimi ve Su Ayak İzi
İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Börte Köse Mutlu’ya göre, yapay zeka sadece enerji değil aynı zamanda su tüketimine de neden oluyor. En popüler yapay zeka teknolojilerinden biri olan ChatGPT yıllık olarak 8,4 ton karbondioksit salımına yol açıyor. Bir ChatGPT çalışmasında ise minimum yarım litre su tüketiliyor. Üretim sürecinde ise yapay zeka modellerinin eğitimi ve geliştirilmesi için yıllık 700 bin litre su kullanılıyor. Mutlu, yapay zekanın enerji tüketiminin yüzde 40’ının soğutma sistemlerinde harcandığını belirtiyor.
Yapay Zeka’nın Çevre İçin Potansiyeli
Yapay zeka çevre alanında birçok fayda sağlayabilir. Atık yönetiminde yapay zeka kullanılarak atıkların sınıflandırılması ve geri dönüşümü optimize edilebilir. Yapay zeka, iklim senaryoları ve modelleme çalışmalarında kullanılarak iklim modellerinin daha gerçekçi olmasına katkıda bulunabilir. Ayrıca, akıllı şehir ve trafik uygulamalarında yapay zeka kullanılarak karbon salımı azaltılabilir. Tarımda ise yapay zeka, sulama, gübreleme ve zararlı böceklerle mücadele gibi alanlarda veri toplama ve karar vermede yardımcı olabilir. Ayrıca, biyoçeşitlilikle ilgili verilerin takip edilmesinde ve korunmasında da yapay zekanın kullanılması mümkün olabilir.