İçindekiler
- 1 Avrupa Birliği, Yapay Zekâ Kullanımına İlişkin Kapsamlı Kuralları Belirliyor
- 2 Yapay Zekâ Sistemlerine Yüksek Riskli ve Sınırlı Riskli Kategorileri Getirilecek
- 3 Yapay Zekâ Kullanımının Belirli Alanları Yasaklanacak
- 4 Özel Amaçlı Yapay Zekâ Sistemlerine Kurallar Getirilecek
- 5 Yasa Nisan Ayında AP Genel Kurul’unda Oylanacak
Avrupa Birliği, Yapay Zekâ Kullanımına İlişkin Kapsamlı Kuralları Belirliyor
Avrupa Parlamentosu’nun İç Pazar Komitesi ve Sivil Özgürlükler Komitesi, Brüksel’de gerçekleştirdiği ortak toplantıda, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yapay zekâ kullanımı için dünyada ilk kez kapsamlı bir yasa olan ‘Yapay Zekâ Yasası’nı kabul etti. Yasanın 8 ‘hayır’ oyuna karşılık 71 ‘evet’ oyuyla kabul edilmesiyle, yapay zekâ sistemlerinin kullanımında güvenlik, temel haklar ve birlik değerlerine saygı gibi konuların önemli bir rol oynayacağı belirlendi.
Yapay Zekâ Sistemlerine Yüksek Riskli ve Sınırlı Riskli Kategorileri Getirilecek
Yapay zekâ sistemlerinin düzenlenmesi, risk temelli bir yaklaşımla gerçekleştirilecek. Yüksek riskli yapay zekâ sistemleri, daha katı kurallara tabi tutulacak ve AB pazarına erişimleri çeşitli kısıtlamalara tabi olacak. Sınırlı riskli yapay zekâ sistemleri ise kullanıcılara içeriğin yapay zekâ tarafından oluşturulduğunu açık bir biçimde bildirecek ve hafif şeffaflık yükümlülüklerine tabi tutulacak.
Yapay Zekâ Kullanımının Belirli Alanları Yasaklanacak
Yasaya göre, yapay zekâ kullanımının belirli alanları kabul edilemez olarak değerlendirilecek ve bu alanlarda yapay zekâ sistemleri AB’de yasaklanacak. Örneğin, bilişsel davranış manipülasyonu, hassas verilerin çıkarılması gibi faaliyetler yasak kapsamına girecek. Bunun yanı sıra, kolluk kuvvetleri ve acil durum prosedürleriyle uyumlu olamayan yüksek riskli yapay zekâ araçlarının kullanımı da belirli koşullarda izin verilebilecek.
Özel Amaçlı Yapay Zekâ Sistemlerine Kurallar Getirilecek
Video, metin, görüntü oluşturma gibi çok çeşitli görevleri yerine getirebilen büyük ölçekli yapay zekâ sistemlerine özel kurallar getirilecek. Bu tür genel amaçlı yapay zekâ sistemlerinin piyasaya sürülmeden önce çeşitli şeffaflık yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekecek.
Yasa Nisan Ayında AP Genel Kurul’unda Oylanacak
‘Yapay Zekâ Yasası’, nisan ayında Avrupa Parlamentosu Genel Kurul oturumunda oylanacak. Resmi onayların ardından yasa, 2 yıl sonra tam olarak yürürlüğe girecek. Bu durumda, Google’ın yapay zekâ modelleri olan Gemini ve ChatGPT gibi yapay zeka teknolojileri de katı kurallara tabi olacak.