Mozilla Vakfı’nın Araştırması, Romantik Sohbet Botlarının Güvensiz Olduğunu Ortaya Koyuyor
Yapay zekânın ilerlemesiyle birlikte sanal sevgili edinme eylemi yaygınlaşmış durumda. Ancak, yeni bir araştırma bu dijital romantizmin tehlikelerine dikkat çekiyor ve sohbet botlarının mahremiyet kâbusuna dönüşebileceğini vurguluyor. Kâr amacı gütmeyen internet kuruluşu Mozilla Vakfı tarafından yapılan bir inceleme, 11 sohbet botunun güvenilmez olduğunu ortaya koydu.
Romantik Sohbet Botlarına İlişkin Uyarılar
Mozilla Vakfı araştırmacısı Misha Rykov, raporda romantik sohbet botları hakkında şu uyarıları paylaştı: “Zihinsel sağlığınızı ve refahınızı artıracak araçlar olarak pazarlansa da, bu botlar bağımlılık ve yalnızlık sağlama konularında uzmanlaşmış bir şekilde mümkün olduğunca fazla veri toplamaktadır.”
Araştırmaya göre, incelenen uygulamaların %73’ü güvenlik açıklarını nasıl yönettiklerini paylaşmamaktadır. Ayrıca, %45’i zayıf şifrelere izin verirken, sadece Eva AI Chat Bot & Soulmate uygulaması kişisel verileri paylaşmıyor veya satmıyor. Öte yandan CrushOn.AI’in gizlilik politikası, kullanıcıların cinsel sağlığı ve kullandıkları reçeteli ilaçlar hakkında bilgi toplayabileceğini belirtmektedir. Mozilla Vakfı ayrıca, geçmişte bu tür uygulamaların intihar (Chai AI) ve Kraliçe II. Elizabeth’e (Replika) suikast girişimini teşvik ettiğini de belirtti.
Kullanıcı Verilerinin Güvenliği Önemli
Bu konuda açıklama yapan Replika’nın bir temsilcisi, “Replika, hiçbir zaman kullanıcı verilerini satmadı ve reklamcılığı desteklemedi. Kullanıcı verileri sadece konuşmaları iyileştirmek için kullanılmaktadır” dedi. Mozilla Vakfı, yapay zekâ ile yapılan konuşmalarda bir meslektaşınızın veya aile üyenizin okumasını istemeyeceğiniz hiçbir şeyi paylaşmamak ve güçlü bir şifre kullanmak gibi çeşitli önlemler alınması gerektiğini önermektedir.