
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, KADEM İnovasyonda Kadın Bilgi Merkezi açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin teknoloji girişimciliğindeki başarılarına dikkat çekti. Bakan Kacır, Türkiye’de 2019’da milyar dolar değerlemeye ulaşan tek bir teknoloji girişiminin bile olmadığını hatırlatarak, bugün gelinen noktada 8 teknoloji girişiminin “Turcorn” (milyar dolarlık şirket) seviyesine ulaştığını belirtti. Bu 8 Turcorn’un 5’inin kadın girişimciler tarafından kurulduğunu vurgulayan Kacır, kadınların bilim ve teknolojideki potansiyelinin altını çizdi.
Bakan Kacır, kadınların girişimcilik ekosistemindeki yerini güçlendirmek amacıyla yürütülen çalışmalara değindi. TÜBİTAK’ın bilim insanlarına yönelik destek programları kapsamında son 23 yılda 233 bin kadın araştırmacıya 32 milyar lira destek sağlandığını aktaran Kacır, uluslararası patent başvurularında kadın buluşçu oranında Türkiye’nin dünya birincisi olduğunu gururla ifade etti.
KADEM’in 2015 yılında başlattığı İnovasyonda Kadın Programı kapsamında, İstanbul Kalkınma Ajansının (İSTKA) desteğiyle Üsküdar Bulgurlu’da KADEM İnovasyonda Kadın Bilgi Merkezi açıldı. Bu merkezin, kadın girişimcilerin yenilikçi fikirlerini başarılı teknoloji girişimlerine dönüştürmelerine katkı sağlaması hedefleniyor. Merkez, eğitimden mentörlüğe, iş geliştirmeden yatırımcı buluşmalarına kadar geniş bir yelpazede hizmet sunacak.
Bakan Kacır, Türkiye’de girişimciliği destekleme modellerini bütüncül bir anlayışla inşa ettiklerini belirterek, TÜBİTAK BiGG Programı ile 2 bin 700’ü aşkın teknoloji girişiminin kurulmasını sağladıklarını söyledi. TEKNOFEST ile de binlerce girişimin ülkeye kazandırıldığını aktardı. Kadınların azmi, gayreti ve cesaretiyle toplumların gelişmesinin mümkün olduğunu vurgulayan Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi’ne kadınların güç kattığını belirtti.
KOSGEB Girişimcilik destekleri kapsamında son 23 yılda 85 binden fazla kadın girişimciye 23,5 milyar lira katkı sunulduğunu da dile getiren Bakan Kacır, kalkınma ajansları eliyle kadın girişimciliğine yönelik 568 projeye 2,5 milyar lira kaynak sağlandığını ifade etti. Merkezle kadın girişimcilerin fikirlerini yatırımcılarla buluşturma imkanına sahip olacağını ve yeni ufuklar kazandıracağını sözlerine ekledi.






















Reklam & İşbirliği: [email protected]